Wykazać, że reszty z dzielenia są równe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kolnierz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żagań
Podziękował: 3 razy

Wykazać, że reszty z dzielenia są równe

Post autor: kolnierz »

Wykaż, że reszty z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=(x ^{3} + 2x ^{2}-2) ^{2008}}\) przez dwumian x+1 oraz dwumian x-1 są równe.

Dziękuje bardzo. Nie zauważyłem tego:D aż wstyd się przyznać...
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, o 20:42 przez kolnierz, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Wykazać, że reszty z dzielenia są równe

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ W(-1)=((-1)^3+2(-1)^2-2)^{2008}=(-1)^{2008}=1 \\ W(1)=(1^3+2 \cdot 1^2-2)^{2008}=1^{2008}=1}\)
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Wykazać, że reszty z dzielenia są równe

Post autor: ppolciaa17 »

\(\displaystyle{ W(-1)= ((-1)^{3}+2 \cdot (-1)^{2} -2)^{2008}= (-1)^{2008} =1}\)
\(\displaystyle{ W(1)=(1^{3}+2 \cdot 1^{2}-2)^{2008}= 1^{2008}=1}\)
ODPOWIEDZ