Ustal, dla jakich wartości współczynników \(\displaystyle{ p ^{} , q ^{} , r ^{}}\) wielomian \(\displaystyle{ x^{4} + px^{3} + qx^{2} + rx + 1}\) jest równy wielomianowi:
a) \(\displaystyle{ (x^{2} - 1)^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ (x-2) (x^{3} - 3x - \frac{1}{2})}\)
c) \(\displaystyle{ (x^{2} + 5x^{} - 1)^{}^{2}}\)
d) \(\displaystyle{ (x^{2} - 2x)(x^{2} + 2x)^{} + 1^{}}\)
Wartości współczynników
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 10:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Północ
- Pomógł: 18 razy
Wartości współczynników
Co tu trudnego? Zastosuj wzory skróconego mnożenia
Zrobię ci pkt. a
\(\displaystyle{ (x^{2} - 1)^{2}=(x^{2} - 1)(x^{2} - 1)= x^4 -2x^2 +1}\)
zatem: p=0 q=-2 r=0
Zrobię ci pkt. a
\(\displaystyle{ (x^{2} - 1)^{2}=(x^{2} - 1)(x^{2} - 1)= x^4 -2x^2 +1}\)
zatem: p=0 q=-2 r=0