wykaż że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mieczyk100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 19 kwie 2007, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bartoszyce
Podziękował: 5 razy

wykaż że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych.

Post autor: mieczyk100 »

Wykaż, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-6x^{3}+10x^{2}+4x+4}\) nie posiada pierwiastków rzeczywistych.(Nie wykorzystując rachunku pochodnych).
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

wykaż że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-6x^{3}+9x^{2}+x^{2}+4x+4=(x^{2}-3x)^{2}+(x+2)^{2}\neq0}\)
mieczyk100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 19 kwie 2007, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bartoszyce
Podziękował: 5 razy

wykaż że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych.

Post autor: mieczyk100 »

dzieki bardzo, ale na to samo też niedawno wpadłem. mimo wszystko dzięki za pomoc;];];;
ODPOWIEDZ