Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ x ^{3}-x ^{2} + 6|x-1| \le 0}\)
mam rozwazyc przypadki \(\displaystyle{ x-1 \ge 0 \vee x - 1 < 0}\)?
a jezeli tak to w drugim przypadku znak przy \(\displaystyle{ x ^{3}}\) zamieni sie na \(\displaystyle{ -x ^{3}}\)?
Nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Nierówność
W drugim wypadku zmieniasz znaki jedynie przy symbolach zawartych w wartości bezwzględnej, czyli dla x-1<0 wygląda to tak:
\(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}-6x+6 \le 0}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}-6x+6 \le 0}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
Nierówność
i potem musze weryfikowac wyznaczone zbiory rozwiazan nierownosci ze zbiorami ktore mam z przypadkow?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Nierówność
Tak, zbiór rozwiązań to:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-1 \ge 0 \\ x^{3}-x^{2}+6x-6 \le 0 \end{cases} \ \vee \ \ \ \ \begin{cases} x-1 < 0 \\ x^{3}-x^{2}-6x+6 \le 0 \end{cases}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-1 \ge 0 \\ x^{3}-x^{2}+6x-6 \le 0 \end{cases} \ \vee \ \ \ \ \begin{cases} x-1 < 0 \\ x^{3}-x^{2}-6x+6 \le 0 \end{cases}}\)
Pozdrawiam.