Rozłóż na czynniki wielomiany
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2 +1)^2-4}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2-3x)^2-9x^2}\)
Dzięki za pomoc!
Rozłóż na czynniki wielomiany
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 2 gru 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 35 razy
Rozłóż na czynniki wielomiany
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2 +1)^2-4=(x^2+1)-2^2 = (x^2+1-2)(x^2+1+2)=(x-1)(x+1)(x^2+3)\\
W(x)=(x^2-3x)^2-9x^2=(x^2-3x)^2-(3x)^2=(x^2-3x-3x)(x^2-3x+3x)=x^3(x-6)}\)
W(x)=(x^2-3x)^2-9x^2=(x^2-3x)^2-(3x)^2=(x^2-3x-3x)(x^2-3x+3x)=x^3(x-6)}\)