Ekstremum i monotoniczność funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
matematyczne_zero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 7 mar 2009, o 17:33
Płeć: Kobieta

Ekstremum i monotoniczność funkcji

Post autor: matematyczne_zero »

Wyznacz monotonicznośći ekstreme funkcji:

\(\displaystyle{ f(x)=x^3+12x^2+36x+11}\)

Jeżeli macie czas i chęć, to bardzo proszę o rozwiązanie, jestem zielona z maty , a egzamin tuż tuż

Widzę że to co napisałam to pomieszanie z poplątaniem , nie rozkminiłam jeszcze tych przycisków

Przepraszam za utrudnienia
Potekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 2 gru 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

Ekstremum i monotoniczność funkcji

Post autor: Potekk »

\(\displaystyle{ f(x)=x^3+12x^2+36x+11\\
f'(x)=3x^2+24x+36 \\
f'(x)=0 \Leftrightarrow x\in {-6;-2}}\)

zatem funkcja f ma ekstrema w punkcie -6,-2
\(\displaystyle{ f\nearrow \Leftrightarrow x\in (- \infty ;-6> \stackrel{ \cdot }{ \vee }x\in<-2;+ \infty )\\f\searrow x\in<-6;-2>}\)
ODPOWIEDZ