Wielomian-miejsce zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Las
- Podziękował: 35 razy
Wielomian-miejsce zerowe
Wykaż, że funkcja o równaniu \(\displaystyle{ f (x) = x ^{3} - 3x - 1}\) ma w przedziale \(\displaystyle{ <1, 2>}\) przynajmniej jedno miejsce zerowe.
Ostatnio zmieniony 5 mar 2009, o 20:48 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Przeniosłem do właściwego działu.
Powód: Poprawa zapisu. Przeniosłem do właściwego działu.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wielomian-miejsce zerowe
\(\displaystyle{ f(1)=-3}\)
\(\displaystyle{ f(2)=1}\)
Na mocy ciągłości funkcji wielomianowej oraz własności Darboux otrzymujemy że w tym przedziale ta funkcja przetnie oś OX.
\(\displaystyle{ f(2)=1}\)
Na mocy ciągłości funkcji wielomianowej oraz własności Darboux otrzymujemy że w tym przedziale ta funkcja przetnie oś OX.