Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Petermus »

Dla jakich wartości parametr m liczba 4 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=3x^{3}-(9m+2)x^{2}+16x+48}\)

Bardzo proszę o pomoc
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Crizz »

Najprościej skorzystać z twierdzenia o związku pochodnej wielomianu z pierwiastkami wielokrotnymi, które w szczególnym przypadku mówi, że jeśli dana liczba jest dwukrotnympierwiastkiem wielomianu, to jest też jednokrotnym pierwiastkiem pochodnej tego wielomianu.

Stąd \(\displaystyle{ W(4)=0}\), czyli \(\displaystyle{ 16(17-9m)=0}\), \(\displaystyle{ m=\frac{17}{9}}\)

Jednak dla \(\displaystyle{ m=\frac{17}{9}}\) liczba 4 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu, zatem nie istnieją takie wartości m.
ODPOWIEDZ