1.\(\displaystyle{ (x^{3}-5)^{2}-36=0}\)
2.\(\displaystyle{ (x^{2}+2x)^{2}-x^{2}=0}\)
Jeśli ktoś by mi pomógł był bym wdzięczny.
Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Równanie wielomianowe
1.
\(\displaystyle{ (x^{3}-5)^{2}-36=0 \\ (x^3-5-6)(x^3-5+6)=0 \\ (x^3-11)(x^3+1)=0 \\ x=\sqrt[3]{11} \vee x=-1}\)-- 4 marca 2009, 20:58 --2.
\(\displaystyle{ (x^{2}+2x)^{2}-x^{2}=0 \\ (x^2+2x-x)(x^2+2x+x)=0 \\ (x^2+x)(x^2+3x)=0 \\ x^2(x+1)(x+3)=0 \\ x=0 \vee x=-1 \vee x=-3}\)
\(\displaystyle{ (x^{3}-5)^{2}-36=0 \\ (x^3-5-6)(x^3-5+6)=0 \\ (x^3-11)(x^3+1)=0 \\ x=\sqrt[3]{11} \vee x=-1}\)-- 4 marca 2009, 20:58 --2.
\(\displaystyle{ (x^{2}+2x)^{2}-x^{2}=0 \\ (x^2+2x-x)(x^2+2x+x)=0 \\ (x^2+x)(x^2+3x)=0 \\ x^2(x+1)(x+3)=0 \\ x=0 \vee x=-1 \vee x=-3}\)