wielomiany - wykaz , że

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bros

wielomiany - wykaz , że

Post autor: bros »

Wykaż ze dla kazdego n należącego do N+, wielomian W(x)$jest podzielny przez dwuiman (x-r).

W(x) = nx^{n+1} -(n-1)x^n -1 , r=1
dziekuje za pomoc z gory
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

wielomiany - wykaz , że

Post autor: Tomasz Rużycki »

Tw. Bezouta się kłania:)

\(\displaystyle{ W(1) = n-n+1-1=0}\), co kończy dowód.


Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
ODPOWIEDZ