Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Wyznacz parametry a i b tak, żeby reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=(a-b)x^{3}+(2a+b)x^{2}+x-6}\) przez trójmian \(\displaystyle{ x^{2}+x-2}\) była równa \(\displaystyle{ R(x)=2x+2}\).
Wyznacz parametry a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Wyznacz parametry a i b
\(\displaystyle{ x^{2}+x-2=(x+2)(x-1)}\). W takim razie \(\displaystyle{ W(-2)=R(-2) \wedge W(1)=R(-1)}\). Dalej sobie poradzisz. Powinieneś otrzymać układ równań z dwoma niewiadomymi
- oluch-na
- Użytkownik
- Posty: 253
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 12 razy
Wyznacz parametry a i b
Tak jak mówił rubik:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-2)=R(-2) \\ W(1)=R(1) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (a-b)(-2) ^{3}+(2a+b)(-2) ^{2}-2-6=2(-2)+2 \\ (a-b)(1) ^{3}+(2a+b)(1) ^{2}+1-6=2(1)+2 \end{cases}}\)
..dalej bez problemu zrobisz
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-2)=R(-2) \\ W(1)=R(1) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (a-b)(-2) ^{3}+(2a+b)(-2) ^{2}-2-6=2(-2)+2 \\ (a-b)(1) ^{3}+(2a+b)(1) ^{2}+1-6=2(1)+2 \end{cases}}\)
..dalej bez problemu zrobisz