Zadanie z matematyki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
aneta_135
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lut 2009, o 14:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Zadanie z matematyki

Post autor: aneta_135 »

Objętość kuli o promieniu 2 cm jest równa a. 32 pi cm sześciennych b. 27 pi cm sześcienne
___ ___
3 64
Awatar użytkownika
Sarrus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 2 mar 2009, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 29 razy

Zadanie z matematyki

Post autor: Sarrus »

aneta_135 pisze:Objętość kuli o promieniu 2 cm jest równa a. 32 pi cm sześciennych b. 27 pi cm sześcienne
___ ___
3 64
\(\displaystyle{ %}\)

\(\displaystyle{ Domyslam \ sie \ ze \ chcesz \ obliczyc \ objetosc \ kuli \ o \ promieniu \ rownym \ 2cm\ (?! )}\)

\(\displaystyle{ V_{kuli} \ = \ \frac{4}{3} \cdot \pi \cdot r^{3}}\)

\(\displaystyle{ V_{kuli} \ = \ \frac{4}{3} \cdot \pi \cdot 27 \ = \frac{4}{3} \cdot 27 \cdot \pi \ = \ 36 \pi}\)
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Zadanie z matematyki

Post autor: Afish »

Albo ja źle widzę, albo wziąłeś zły promień
Awatar użytkownika
Sarrus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 2 mar 2009, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 29 razy

Zadanie z matematyki

Post autor: Sarrus »

Afish pisze:Albo ja źle widzę, albo wziąłeś zły promień
\(\displaystyle{ %}\)

\(\displaystyle{ No \ tak... \ Promien \ wynosi \ 2 \ nie \ 3 \ ... \ Przepraszam \ za \ blad \ ...}\)
ODPOWIEDZ