wykaż że wielomian posiada....
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bartoszyce
- Podziękował: 5 razy
wykaż że wielomian posiada....
Wykaż że wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+3x+1}\) posiada dokładnie jeden pierwiastek i jest nim liczba niewymierna.
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
wykaż że wielomian posiada....
może wzory Cardano ...
Albo poslużyc sie jakims porgramem do rysowania wykresów i próbować wstawiać przybliżone wartosci...
Kod: Zaznacz cały
http://www.math.us.edu.pl/~pgladki/faq/node127.html
Albo poslużyc sie jakims porgramem do rysowania wykresów i próbować wstawiać przybliżone wartosci...
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bartoszyce
- Podziękował: 5 razy
wykaż że wielomian posiada....
hmmm, a innego sposobu nie ma? bo np. na maturze ze wzorów Cordano i komputera nie będę mógł skorzystać, więc może jest jakiś inny sposób
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
wykaż że wielomian posiada....
Wzory Cardano nie powiedzą czy pierwiastek jest niewymierny.
Sprawa jest prosta - sprawdzić potencjalne pierwiastki wymierne (tutaj po prostu dzielniki wyrazu wolnego), a następnie skorzystać z własności Darboux, by pokazać, że pierwiastek jeden rzeczywisty jest.
Sprawa jest prosta - sprawdzić potencjalne pierwiastki wymierne (tutaj po prostu dzielniki wyrazu wolnego), a następnie skorzystać z własności Darboux, by pokazać, że pierwiastek jeden rzeczywisty jest.
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bartoszyce
- Podziękował: 5 razy
wykaż że wielomian posiada....
twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu raczej odpada, bo przecież wiadomo że pierwiastek jest tylko jeden i to w dodatku niewymierny, trzyba tylko (aż) udowodnić, że tak jest. sprawa udowodnienia, że pierwiastek jest tylko jeden, nie jest trudna, ale z wykazaniem ze ten pierwiastek jest niewymierny, to z tym jest już gorzej.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wykaż że wielomian posiada....
No właśnie trzeba skorzystaj z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych. Z tego twierdzenia wyjdzie ci że ten wielomian nie posiada pierwiastków wymiernych, czyli tym jedynym pierwiastkiem musi być liczba niewymierna.
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
wykaż że wielomian posiada....
Może najpierw pokaż że nie pierwiastków wymiernych tak jak doradzali koledzy a potem udowodnij że jest rosnąca w całej dziedzinie z definicji(chyba że miałeś pochodne). No i wtedy wszystko jest jasne, wykres musi przecinać oś \(\displaystyle{ OX}\) dokładnie w jednym punkcie
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bartoszyce
- Podziękował: 5 razy
wykaż że wielomian posiada....
a no też prawda, wystarczy pokazać że nia ma pierwiastków wymiernych, ale nie bardzo rubik rozumiem o co ci chodzi z tym, czy jest rosnąca w dziedzinie, jaki to ma związek z tym pierwiastkami? bo jeżeli chodzi ci to, żeby wykazać ze jest tylko jeden pierwiastek, to ja to zrobiłem na zasadzie porównanie dwoch wykresów, paraboli i hiperboli, i zauważyłem ze przecinają się tylko w jednym miejscu te wykresy i na tej zasadzie stwierdziłem ze jest tylko jeden pierwiastek.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wykaż że wielomian posiada....
\(\displaystyle{ f(x)=x^{3}+3x+1 \ \ D:x\in R}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^{2}+3=3(x^{2}+1) \ \ D'=D}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=0 \iff x\in \phi}\)
\(\displaystyle{ f'(x)>0 \iff x\in R}\)
\(\displaystyle{ f'(x)<0 \iff x\in \phi}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to +\infty}f(x)=+\infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to -\infty}f(x)=-\infty}\)
Pokazaliśmy, że funkcja nie posiada ekstremów lokalnych, czyli posiada stałą monotoniczność (w tym wypadku funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie). Pokazaliśmy także, że granice na krańcach dziedziny są równe \(\displaystyle{ \pm \infty}\). Funkcja ta rośnie od \(\displaystyle{ -\infty}\) do \(\displaystyle{ +\infty}\), czyli musi przecinać oś OX w jednym punkcie.
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^{2}+3=3(x^{2}+1) \ \ D'=D}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=0 \iff x\in \phi}\)
\(\displaystyle{ f'(x)>0 \iff x\in R}\)
\(\displaystyle{ f'(x)<0 \iff x\in \phi}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to +\infty}f(x)=+\infty}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to -\infty}f(x)=-\infty}\)
Pokazaliśmy, że funkcja nie posiada ekstremów lokalnych, czyli posiada stałą monotoniczność (w tym wypadku funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie). Pokazaliśmy także, że granice na krańcach dziedziny są równe \(\displaystyle{ \pm \infty}\). Funkcja ta rośnie od \(\displaystyle{ -\infty}\) do \(\displaystyle{ +\infty}\), czyli musi przecinać oś OX w jednym punkcie.
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bartoszyce
- Podziękował: 5 razy
wykaż że wielomian posiada....
no tak, tylko że nam w tym roku wyrzucili pochodne i granice , dlatego nie rozumiem, ale ok mój sposób chyba będzie wystarczający.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wykaż że wielomian posiada....
Rogal, sam jestem teraz w klasie maturalnej i powiem ci, że w programie rozszerzonym nie ma ani ciągłości, ani własności Darboux, ani pochodnej, ani wielu innych rzeczy, co uważam za śmieszne. Dlatego warto samemu poszerzyć sobie program.
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
wykaż że wielomian posiada....
Samemu chyba cięzko z ksiązek? Lepiej na korki się zapisać ... ale to też kosztuje i nie wszystkich stać, niestety ... ;(Nakahed90 pisze:Rogal, sam jestem teraz w klasie maturalnej i powiem ci, że w programie rozszerzonym nie ma ani ciągłości, ani własności Darboux, ani pochodnej, ani wielu innych rzeczy, co uważam za śmieszne. Dlatego warto samemu poszerzyć sobie program.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
wykaż że wielomian posiada....
Znaczy, że jak? Słyszałem, że tylko wymagania maturalne obniżono, a program pozostał? Powiedzcie proszę, że tak jest, błagam.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wykaż że wielomian posiada....
Muszę cię jednak zmartwić. W programie też są podobne kwiatki. Tylko od nauczyciela zależy czy część rzeczy zostanie przerobiona.Rogal pisze:Znaczy, że jak? Słyszałem, że tylko wymagania maturalne obniżono, a program pozostał? Powiedzcie proszę, że tak jest, błagam.