2 zadanka z wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lokiec16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 5 razy

2 zadanka z wielomianów

Post autor: lokiec16 »

Witam mam taki problem z 2 zadankami a mianowicie:
1) Sprawdź czy wielomian P(x) jest podzielny przez wielomian Q(x) jeżeli:
\(\displaystyle{ P(x)= x^{100} -3x^{2} +2}\) \(\displaystyle{ Q(x)= x^2 - 1}\)
2) dla jakich wartości a,b C liczba \(\displaystyle{ x=1+ \sqrt{3}}\) jest pierwiastkiem równia \(\displaystyle{ 3x^{3} +ax ^{2}+bx+12=0}\)

Jeżeli ktoś wie jak zrobić proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 1 mar 2009, o 16:13 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa zapisu. Proszę zapoznać się z instrukcją LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

2 zadanka z wielomianów

Post autor: mmoonniiaa »

1.
\(\displaystyle{ Q(x)=(x-1)(x+1)\\
Q(1)=Q(-1)=0}\)

Zgodnie z twierdzeniem Bezout'a:
\(\displaystyle{ Q(x)|P(x) \Leftrightarrow P(1)=P(-1)=0 \Leftrightarrow \begin{cases} P(1)=1-3+2=0 \\ P(-1)=1-3+2=0 \end{cases} \Rightarrow Q(x)|P(x)}\)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

2 zadanka z wielomianów

Post autor: Mariusz M »

2.
\(\displaystyle{ W\left(1+ \sqrt{3}\right)=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4a+b=-42 \\ 2a+b=-18 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ