\(\displaystyle{ 12x^{3}-12x^{2}+3x=0}\) czy umiałby ktoś rozwiązać to zadanko.Jeśli tak proszę o pomoc
Nie ma potrzeby umieszczania czterdziestu czterech kropek w temacie. Poza tym zastanów się nad nazewnictwem tematu.
Równanie trzeciego stopnia.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Równanie trzeciego stopnia.
\(\displaystyle{ 12x^3-12x^2+3x=0\newline
x(12x^2-12x+3)=0\newline
\Delta=(-12)^2-4\cdot 12\cdot 3=144-144=0\newline
x_0=\frac{12}{24}=\frac{1}{2}\newline
x\cdot 12(x-\frac{1}{2})^2=0}\)
teraz znalezienie pierwiastków już jest banalne prawda?
x(12x^2-12x+3)=0\newline
\Delta=(-12)^2-4\cdot 12\cdot 3=144-144=0\newline
x_0=\frac{12}{24}=\frac{1}{2}\newline
x\cdot 12(x-\frac{1}{2})^2=0}\)
teraz znalezienie pierwiastków już jest banalne prawda?