Wyznacz współczynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 paź 2007, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lądek
- Podziękował: 6 razy
Wyznacz współczynniki
Wyznacz współczynniki a, b wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x ^{3} + ax ^{2} +bx +1}\) wiedząc, że dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\) prawdziwa jest równość: \(\displaystyle{ W(x-1) - W(x) = -3x ^{2} + 3x - 6}\)
Wyznacz współczynniki
Nie do końca rozumiem o czym do mnie mówisz karol123, ale nie martw się, gdyż jest to pewnie chwilowy problem ze mną. Zupełnie automatycznym, dla mnie , sposobem rozwiązania tego zadania jest skorzystanie z wzoru ogólnego wielomianu tzn.
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+ax^2+bx+1 \\ W(x-1)=(x-1)^3+a(x-1)^2+b(x-1)+1}\)
odjęcie czego trzeba, wymnożenie wszystkich nawiasów, uporządkowanie i porównanie współczynników.
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+ax^2+bx+1 \\ W(x-1)=(x-1)^3+a(x-1)^2+b(x-1)+1}\)
odjęcie czego trzeba, wymnożenie wszystkich nawiasów, uporządkowanie i porównanie współczynników.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 paź 2007, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lądek
- Podziękował: 6 razy
Wyznacz współczynniki
no ok. ale po wymnozeniu wszystkiego dochodza do czegos takiego:
\(\displaystyle{ -2ax+a-b-1=-6}\)
i nie wiem co dalej
no chyba ze jakas babe zasadzilem po drodze :
\(\displaystyle{ -2ax+a-b-1=-6}\)
i nie wiem co dalej
no chyba ze jakas babe zasadzilem po drodze :
Wyznacz współczynniki
Przyznam się szczerze, że nie liczyłem tego, więc załóżmy, że policzyłeś dobrze. Słyszałeś może o równości wielomianów? Chodzi mi o tę ze współczynnikami.