Oblicz pierwiastki
Oblicz pierwiastki
a)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+2x^2-5x-10
Dzielniki -10: {1; -1; 2; -2; 5; -5;10; -10}
W(1)=1^3+2*1^2-5*1-10=1+2-5-10=-12
W(-1)=-1^3+2*(-1)^2-5*(-1)-10=-1+2+5-10=-4
W(2)=2^3+2*2^2-5*2-10=8+2∙4-10-10=-12+8=20
W(-2)=-2^3+2*(-2)^2-5*(-2)-10=-8+8+10-10=0}\)
Z dzielenia przez \(\displaystyle{ (x+2)}\) wychodzi \(\displaystyle{ x^2-5}\)
Teraz:
Tylko w odpowiedziach jest tylko pierwiastek z \(\displaystyle{ 5}\).
b)
\(\displaystyle{ P(x)=6x^3+7x^2-13x
Dzielniki 0: {0}
W(0)=6*0^3+7*0^2-13*0=0}\)
I teraz jak to podzielić? Jeśli przez \(\displaystyle{ x}\) to wyjdzie \(\displaystyle{ 6x^2+7x+13}\), a \(\displaystyle{ \Delta}\) minusowa.
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+2x^2-5x-10
Dzielniki -10: {1; -1; 2; -2; 5; -5;10; -10}
W(1)=1^3+2*1^2-5*1-10=1+2-5-10=-12
W(-1)=-1^3+2*(-1)^2-5*(-1)-10=-1+2+5-10=-4
W(2)=2^3+2*2^2-5*2-10=8+2∙4-10-10=-12+8=20
W(-2)=-2^3+2*(-2)^2-5*(-2)-10=-8+8+10-10=0}\)
Z dzielenia przez \(\displaystyle{ (x+2)}\) wychodzi \(\displaystyle{ x^2-5}\)
Teraz:
Tylko w odpowiedziach jest tylko pierwiastek z \(\displaystyle{ 5}\).
b)
\(\displaystyle{ P(x)=6x^3+7x^2-13x
Dzielniki 0: {0}
W(0)=6*0^3+7*0^2-13*0=0}\)
I teraz jak to podzielić? Jeśli przez \(\displaystyle{ x}\) to wyjdzie \(\displaystyle{ 6x^2+7x+13}\), a \(\displaystyle{ \Delta}\) minusowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz pierwiastki
A nie \(\displaystyle{ 6x^{2}+7x-13}\)?PCcik pisze:
\(\displaystyle{ W(0)=6*0^3+7*0^2-13*0=0}\)
I teraz jak to podzielić? Jeśli przez \(\displaystyle{ x}\) to wyjdzie \(\displaystyle{ 6x^2+7x+13}\)
-- 27 lutego 2009, 16:03 --
A nie prościej to rozłożyć ze wzoru skróconego mnożenia? \(\displaystyle{ x^{2}-5=(x-\sqrt{5})(x+\sqrt{5})}\)PCcik pisze:
Z dzielenia przez \(\displaystyle{ (x+2)}\) wychodzi \(\displaystyle{ x^2-5}\)
Teraz:
powinno wyjść w a \(\displaystyle{ x_{1}=-2,x_{2}=\sqrt{5},x_{3}=-\sqrt{5}}\).
Poza tym \(\displaystyle{ \sqrt{20}=2\sqrt{5}}\), gdyby nie ten błąd, wynik byłby dobry.
-
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 00:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 102 razy
- Pomógł: 13 razy
Oblicz pierwiastki
mi sie wydaje że na 1 rzut oka widać że wielomian się dzieli przez (x-1) czyli W(1)=0PCcik pisze:
b)
\(\displaystyle{ P(x)=6x^3+7x^2-13x
Dzielniki 0: {0}
W(0)=6*0^3+7*0^2-13*0=0}\)
\(\displaystyle{ (6x^3+7x^2-13x):(x-1)=(6x^2+13x)}\)
czyli
\(\displaystyle{ (x-1)(6x^2+13x)=6x^3+7x^2-13x}\)
i rozwiązujesz ten 2 nawias , z tego 1 wyszło że pierwszym rozwiązaniem x=1
\(\displaystyle{ 6x^2+13x=0}\)
\(\displaystyle{ x(6x+13)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ 6x+13=0}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{13}{6}}\)
czyli rozwiązaniem są te 3 x co nam wyszły
tak mi się wydaje:P może ktoś sprawdzić czy nie wprowadzam użytkownika i siebie w błąd
Oblicz pierwiastki
Nie.Crizz pisze: A nie \(\displaystyle{ 6x^{2}+7x-13}\)?
Książka tak mówi i tak mi w innym temacie doradzono pierwiastki liczyć.Crizz pisze: A nie prościej to rozłożyć ze wzoru skróconego mnożenia? \(\displaystyle{ x^{2}-5=(x-\sqrt{5})(x+\sqrt{5})}\)
Racja. Dzięki.Crizz pisze: Poza tym \(\displaystyle{ \sqrt{20}=2\sqrt{5}}\), gdyby nie ten błąd, wynik byłby dobry.
Po czym to widać? Niby trzeba wyznaczyć dzielniki wyrazu wolnego i sprawdzić, który zeruje wielomian.karol123 pisze:mi sie wydaje że na 1 rzut oka widać że wielomian się dzieli przez (x-1) czyli W(1)=0
\(\displaystyle{ (6x^3+7x^2-13x):(x-1)=(6x^2+13x)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 00:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 102 razy
- Pomógł: 13 razy
Oblicz pierwiastki
\(\displaystyle{ 6x^3+7x^2-13x}\)
żeby wielomian dzielił się przez określoną liczbę jego końcowy wynik po podstawieniu jakiejś liczby musi dać 0.
jak wstawisz 1 to będzie 6+7-13=0 czyli wielomian dzieli się przez (x-1)
jak prawidłowo zauważyłeś ten wielomian też dzieli się przez 0 bo jak podstawisz 0 to będzie 0
a dzielniki wyrazu wolnego to 1,-1,13,-13 więc i tak by wyszło
żeby wielomian dzielił się przez określoną liczbę jego końcowy wynik po podstawieniu jakiejś liczby musi dać 0.
jak wstawisz 1 to będzie 6+7-13=0 czyli wielomian dzieli się przez (x-1)
jak prawidłowo zauważyłeś ten wielomian też dzieli się przez 0 bo jak podstawisz 0 to będzie 0
a dzielniki wyrazu wolnego to 1,-1,13,-13 więc i tak by wyszło
Oblicz pierwiastki
Mi \(\displaystyle{ 6x^2+13x+13}\) wyszło.karol123 pisze:PCcik pisze: \(\displaystyle{ (6x^3+7x^2-13x):(x-1)=(6x^2+13x)}\)
-- 27 lut 2009, o 18:39 --
To i tak \(\displaystyle{ \Delta=75}\).marcinn12 pisze:Przecież tutaj wystarczy wyłączyć x przed nawias i zostaje równanie kwadratowe... yyy
\(\displaystyle{ x(6x^{2}+7x-13)}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2009, o 18:43 przez PCcik, łącznie zmieniany 1 raz.
Oblicz pierwiastki
A mi 75marcinn12 pisze:A to ciekawe, bo mi wychodzi delta równa 361 ...\(\displaystyle{ x(6x^{2}+7x-13)}\)
To i tak \(\displaystyle{ \Delta}\) jest minusowa.
Oblicz pierwiastki
A twoja \(\displaystyle{ 6}\)?marcinn12 pisze:Jeśli nawet to:
\(\displaystyle{ \Delta=b^{2}-4ac=7^{2}-4*(-13)=49+52=101}\) a to nie jest 75 ... cięzko tu się doliczyć tej liczby. Pzdr
-- 27 lut 2009, o 18:54 --
Dobra spoko, ale czy \(\displaystyle{ x_3=0}\)?