Reszta z dzielenia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 14 mar 2008, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mam to wiedzieć???
- Podziękował: 32 razy
Reszta z dzielenia wielomianu
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ P(x)=x ^{2} +2x-3}\) jest równa R(x)=2x+5. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x+4)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2009, o 19:58 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Reszta z dzielenia wielomianu
Z treści zadania można wywnioskować:
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}+2x-3)Q(x)+2x+5}\)
Reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x+4) to W(-4).
\(\displaystyle{ W(-4)=(16-8-3)Q(x)-8+5= ...}\) i cos sie nie zgadza. Czy ten wielomian p(x) nie był w postaci \(\displaystyle{ x^{2}+2x-8}\)? Albo tak jak mówi bzyk12...
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}+2x-3)Q(x)+2x+5}\)
Reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x+4) to W(-4).
\(\displaystyle{ W(-4)=(16-8-3)Q(x)-8+5= ...}\) i cos sie nie zgadza. Czy ten wielomian p(x) nie był w postaci \(\displaystyle{ x^{2}+2x-8}\)? Albo tak jak mówi bzyk12...