Witam mam problem z rozłożeniem wielomianu. Proszę o rozwiązanie krok po kroku z góry dzięki!
\(\displaystyle{ x^{6}+16x^{3}+64}\)
Rozłóż wielomian na czynniki
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
wprowadzam zmienną pomocniczą: \(\displaystyle{ x^3=t}\)
\(\displaystyle{ t^2+16t+64=(t+8)^2=(x^3+8)^2=((x+2)(x^2-2x+4))^2=(x+2)^2(x^2-2x+4)^2}\)
\(\displaystyle{ t^2+16t+64=(t+8)^2=(x^3+8)^2=((x+2)(x^2-2x+4))^2=(x+2)^2(x^2-2x+4)^2}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ =(x^{3})^{2}+2*x^{3}*8+8^{2}=(x^{3}+8)^{2}=(x^{3}+2^{3})^{2}=[(x+2)(x^{2}-2x+4)]^{2}}\)