Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
-
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 00:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 102 razy
- Pomógł: 13 razy
Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
Dla jakich wartości parametru p wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^3-3px+9p-27}\) ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste??
odrazu widać że wielomian dzieli się przez 3 więc piszę
\(\displaystyle{ W(3)=0}\)
no i to się zgadza.
dalsze rozwiazania próbowałem schematem hornera znaleść...
robie tą tabelke i coś mi nie chce wyjśc upragnione 0 na końcu tzn. wielomian bez reszty:)
nie mam zielonego pojęcia jak zrobić w Latexie tabelke hornera chociaz tam jest pokazany przyklad...
jak pisze na początku te liczby przy potęgach po kolei pisze tak
\(\displaystyle{ 1,0,-3p,9p,-27}\)??
tak jest 0 dlatego nie ma \(\displaystyle{ x^2}\)
no ale 0 mi na końcu niewychodzi.. chodzi mi tylko o wskazówke co źle robie.. nie chce zrobionego zadania
odrazu widać że wielomian dzieli się przez 3 więc piszę
\(\displaystyle{ W(3)=0}\)
no i to się zgadza.
dalsze rozwiazania próbowałem schematem hornera znaleść...
robie tą tabelke i coś mi nie chce wyjśc upragnione 0 na końcu tzn. wielomian bez reszty:)
nie mam zielonego pojęcia jak zrobić w Latexie tabelke hornera chociaz tam jest pokazany przyklad...
jak pisze na początku te liczby przy potęgach po kolei pisze tak
\(\displaystyle{ 1,0,-3p,9p,-27}\)??
tak jest 0 dlatego nie ma \(\displaystyle{ x^2}\)
no ale 0 mi na końcu niewychodzi.. chodzi mi tylko o wskazówke co źle robie.. nie chce zrobionego zadania
Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
To dobrze że nie wychodzi Ci zero.
Ten wielomian jest równy iloczynowi \(\displaystyle{ (x-3)(ax^2+bx+c)}\).
Współczynniki \(\displaystyle{ a}\) , \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\) wyliczasz właśnie tabelą Hornera. Zakładasz że \(\displaystyle{ \Delta >0}\) i z tej nierówności obliczasz \(\displaystyle{ p}\).
Powodzenia.
Ten wielomian jest równy iloczynowi \(\displaystyle{ (x-3)(ax^2+bx+c)}\).
Współczynniki \(\displaystyle{ a}\) , \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\) wyliczasz właśnie tabelą Hornera. Zakładasz że \(\displaystyle{ \Delta >0}\) i z tej nierówności obliczasz \(\displaystyle{ p}\).
Powodzenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 00:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 102 razy
- Pomógł: 13 razy
Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
nadal nie potrafie zrobić tego przykladu..
wiem że później delta wieksza od zera bo musza yc 2 pierwiastki
tylko jak tego hornera zrobic ;|
wiem że później delta wieksza od zera bo musza yc 2 pierwiastki
tylko jak tego hornera zrobic ;|
Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
Trzeba wziąć książkę i przeczytać, albo zapytać kolegę. Może wytłumaczy. Jest jeszcze inne wyjście: zmienić szkołę, jeśli za trudna.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
Równie dobrze (a nawet prościej i wygodniej) można sobie skorzystać z własności pochodnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
Horner :
- u ,,góry" masz |(1) ; (0) ; (-3p) ; (9p - 27)
pierwiastek [3] | (1) ; (3) ; (9-3p); 0
Zatem :
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x^2+3x+9-3p)}\)
- u ,,góry" masz |(1) ; (0) ; (-3p) ; (9p - 27)
pierwiastek [3] | (1) ; (3) ; (9-3p); 0
Zatem :
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x^2+3x+9-3p)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 00:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 102 razy
- Pomógł: 13 razy
Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
piasek101 pisze:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x^2+3x+9-3p)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)[x^2+3x+(9-3p)]}\)
i powinienem \(\displaystyle{ [x^2+3x+(9-3p)]}\) rozwiązać żeby miało 2 rozwiązania
\(\displaystyle{ a=1}\)
\(\displaystyle{ b=3}\)
\(\displaystyle{ c=9-3p}\)
/Delta\(\displaystyle{ =9-4*(9-3p)=9-36+12p=12p-27}\)
\(\displaystyle{ 12p=27}\)
\(\displaystyle{ p=2,25}\)
i teraz mam podstawić w miejsce p w tym równaniu i wyliczyć rozwiązania???
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
Ten wniosek błędny.karol123 pisze:...\(\displaystyle{ \Delta=9-4*(9-3p)=9-36+12p=12p-27}\)
\(\displaystyle{ 12p=27}\)
Kwadratowe ma dwa różne rozwiązania gdy ...
A tutaj (dodatkowo) muszą one być różne od trzech (aby spełnić warunki zadania).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
Ten przedział którego szukasz dotyczy (p); a rozwiązania dotyczą x-sa.karol123 pisze:nie rozumiem..
przedziałami zapisać? \(\displaystyle{ (2,25;+ \infty )/3}\)
Skoro jedno rozwiązanie jest równe 3 (ale nie myl (p) z (x)-sem) czyli x = 3; to dwa pozostałe x -sy (z kwadratowego) muszą być różne od trzech.przecież karol123 pisze:Dla jakich wartości parametru p wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^3-3px+9p-27}\) ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste??
odrazu widać że wielomian dzieli się przez 3 więc piszę
\(\displaystyle{ W(3)=0}\)
I o tym od początku przypominam.
-
- Użytkownik
- Posty: 305
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 00:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 102 razy
- Pomógł: 13 razy
Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
to jak brzmi końcowa odpowiedź ?
obliczyłem p a mam obliczyć końcowe rozwiązania
jak znaleść te rozwiązania??
myślalem ze z delty je wylicze....
obliczyłem p a mam obliczyć końcowe rozwiązania
jak znaleść te rozwiązania??
myślalem ze z delty je wylicze....
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
Weź równanie :
\(\displaystyle{ x^2+3x+9-3p=0}\)
- wstaw (zabroniony x = 3)
- wyznacz dla jakiego (p) to będzie spełnione
- otrzymane wyrzuć z przedziału otrzymanego z warunku na deltę.
Nie robiłem więc nie znam wyniku.
[edit] Mam.
Z powyższego p=9
Zatem ostatecznie \(\displaystyle{ p\in(2,25;+\infty)\setminus \{9\}}\)
\(\displaystyle{ x^2+3x+9-3p=0}\)
- wstaw (zabroniony x = 3)
- wyznacz dla jakiego (p) to będzie spełnione
- otrzymane wyrzuć z przedziału otrzymanego z warunku na deltę.
Nie robiłem więc nie znam wyniku.
[edit] Mam.
Z powyższego p=9
Zatem ostatecznie \(\displaystyle{ p\in(2,25;+\infty)\setminus \{9\}}\)
Dla jakich wartości paramentru p wielomian W ma trzy różne..
Cześć. Przepraszam za odkop, ale mój problem wiążę się z przykładem, który moja nauczycielka matematyki dała jako analogiczny do tego.
Na sprawdzianie mieliśmy zadanie o treści takiej jak w pierwszym poście, w jednej grupie z tym powyższym przykładem (nietrudnym w rozwiązaniu), zaś w drugiej:
\(\displaystyle{ x^3-px+3p-12}\)
Nie da się tu jednak podać miejsca zerowego i rozpisać wielomianu do postaci iloczynowej, tak jak w pierwszym przypadku (czy może jednak się da?). Czy to zadanie jest błędnie sformułowane, czy należy rozwiązać je innym sposobem?
Na sprawdzianie mieliśmy zadanie o treści takiej jak w pierwszym poście, w jednej grupie z tym powyższym przykładem (nietrudnym w rozwiązaniu), zaś w drugiej:
\(\displaystyle{ x^3-px+3p-12}\)
Nie da się tu jednak podać miejsca zerowego i rozpisać wielomianu do postaci iloczynowej, tak jak w pierwszym przypadku (czy może jednak się da?). Czy to zadanie jest błędnie sformułowane, czy należy rozwiązać je innym sposobem?