Rozwiąż równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jakub100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 12 gru 2008, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 10 razy

Rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: jakub100 »

Witam,
mam problem z tym równaniem
nie mam pomysłu jak go rozwiązać.
Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ x^{4}+x^{3}+x^{2}-3x=0}\)
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: Mersenne »

\(\displaystyle{ x^{4}+x^{3}+x^{2}-3x=0}\)

\(\displaystyle{ x^{3}(x-1)+2x^{2}(x-1)+3x(x-1)=0}\)

\(\displaystyle{ (x-1)(x^{3}+2x^{2}+3x)=0}\)

\(\displaystyle{ x(x-1)(x^{2}+2x+3)=0 \iff x=0 \vee x=1}\)
panisiara
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy
Pomógł: 17 razy

Rozwiąż równanie wielomianowe

Post autor: panisiara »

Na początku wyłączasz "x" przed nawias jako wspólny czynnik w każdym ze składników sumy. Otrzymujesz: \(\displaystyle{ x(x^{3}+x^{2}+x-3)=0}\). Następnie szukasz wśród liczb całkowitych rozwiązań równania. Na szczęście najprostsza liczba 1 spełnia je. Dzielisz wielomian (dajmy na to P(x)) \(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}+x-3}\) przez \(\displaystyle{ x-1}\) (bo x=1 spełnia równanie). Otrzymujesz główny wielomian w postaci: \(\displaystyle{ x(x-1)( x^{2} + 2x +3)=0}\). Następnie obliczasz wyróżnik trójmianu kwadratowego (tzw. deltę) \(\displaystyle{ x^{2} + 2x+3 =0}\). Wyróżnik jest ujemny. Czyli równanie nie ma większej liczby rozwiązań niż x=1 i x=0 (bo wyłączenie "x" przed nawias jest jednoznaczne z tym, ze x = 0 jest rozwiązaniem równania).
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ