dziedzina i miejsca zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 34 razy
dziedzina i miejsca zerowe
wyznacz dziedzine i miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ \frac{ x^{3}- 3x^{2}-x+3 }{ x^{2}-4x+3 }}\)
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
dziedzina i miejsca zerowe
Dziedzina:
\(\displaystyle{ D=R- \{ x: \ x^{2}-4x+3=0\}}\)
Miejsca zerowe:
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}-3x^{2}-x+3}{x^{2}-4x+3}=0\Rightarrow x^{3}-3x^{2}-x+3=0}\)
Oczywiście trzeba to rozwiązać.
W przypadku wyznaczania miejsc zerowych da się już przy takim pogrupowaniu wyrazów coś wyłączyć przed nawiasy - później już z górki.
\(\displaystyle{ D=R- \{ x: \ x^{2}-4x+3=0\}}\)
Miejsca zerowe:
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}-3x^{2}-x+3}{x^{2}-4x+3}=0\Rightarrow x^{3}-3x^{2}-x+3=0}\)
Oczywiście trzeba to rozwiązać.
W przypadku wyznaczania miejsc zerowych da się już przy takim pogrupowaniu wyrazów coś wyłączyć przed nawiasy - później już z górki.