reszta z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Artorius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 sty 2006, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Września
Podziękował: 13 razy

reszta z dzielenia

Post autor: Artorius »

Wyznacz wartośc p, wiedząc, że reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=\frac{1}{2}x^4+\frac{1}{4}x^3 +px}\) przez dwumian x+2 wynosi 5. Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

reszta z dzielenia

Post autor: Tristan »

Odczytujesz z treści zadania, że dla podstawiając za x=-2, otrzymasz liczbę 5, czyli W(-2)=5. No i liczymy: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(-2)^4+\frac{1}{4}(-2)^3-2p=5}\) z czego otrzymujesz, że \(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}}\).
ODPOWIEDZ