stopien wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

stopien wielomianu

Post autor: mateusz.ex »

Dane są wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=3x^{3}-2x}\), \(\displaystyle{ V(x)=2x^{2}+3x}\). Stopień wielomianu \(\displaystyle{ W(x)*V(x)}\) jest równy.
scooby117
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 31 sty 2009, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 5 razy

stopien wielomianu

Post autor: scooby117 »

Jeśli tylko chcesz powiedziec którego stopnia będzie wielomian iloczynu tych wielomianu, to wystarczy tylko sobie zerknać na najwyższe potęgi tych wielomianów i je sobie dodać

Czyli niech: \(\displaystyle{ G(x) = W(x) \cdot V(x)}\)

Więc wielomian G(x) będzie stopnia 5

pzdr
ODPOWIEDZ