Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Emma0142
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 lis 2008, o 16:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bum
Podziękował: 1 raz

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Emma0142 »

Rozłóż na czynnik wielomiany, wyłączając wspólny czynnik poza nawias:
a) W(x)= (2x-3)(x2-3)-(2x-2)(5+2x2)
b) w(x)=(2x2+5)(x-1)-(x2+9)(x-1)
x2 oznacza x do kwadratu. Przepraszam za zapis ale inaczej nie potrafię:(
Bardzo proszę o dokładne rozpisanie..zależy mi aby to zrozumieć.
Cecylia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 21 lut 2009, o 16:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 7 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Cecylia »

b)\(\displaystyle{ ..= (x-1)(2x ^{2} +5-x ^{2}-9)=(x-1)(x ^{2}-4)=(x-1)(x-2)(x+2)}\)
jesli mozesz to sprawdz czy dobrze zostalo przepisane przez Ciebie a:)
Emma0142
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 lis 2008, o 16:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bum
Podziękował: 1 raz

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Emma0142 »

Cecylia pisze:b)\(\displaystyle{ ..= (x-1)(2x ^{2} +5-x ^{2}-9)=(x-1)(x ^{2}-4)=(x-1)(x-2)(x+2)}\)
jesli mozesz to sprawdz czy dobrze zostalo przepisane przez Ciebie a:)
Przepraszam. Faktycznie troszkę źle przepisałam ale już wiem jak rozwiązywać zad tego typu:) Dziękuję za pomoc:)pozdrawiam:)-- 22 lutego 2009, 17:02 --Jeżeli można..prosiłabym jeszcze o pomoc w następującym zadaniu:
Rozłóż na czynniki wielomian metodą grupowania wyrazów:
w(x)=x3 + 2x2 - 4x -12
Cecylia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 21 lut 2009, o 16:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 7 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Cecylia »

\(\displaystyle{ w(x)=x ^{3} +2x ^{2} -4x-12=x ^{2}(x+2)-4(x+2)=(x+2)(x ^{2} -4)=(x+2)(x-2)(x+2)=(x+2) ^{2} (x-2)}\)
ODPOWIEDZ