Witam mam problem z takim oto zadaniem :
zad. nie wykonujac dzielenia wyznacz reszte z dzielenia z wielomianu W(x) przez wielomian P(x)
W(x)=\(\displaystyle{ x^{5}}\)+\(\displaystyle{ 2x^{4}}\)+3x+1
P(x)= (x+2)(x-1)
wyznacz reszte z dzielenia W(x)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
wyznacz reszte z dzielenia W(x)
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)Q(x)+R(x)\\
x^5+2x^4+3x+1=(x+2)(x-1)Q(x)+ax+b\\
\begin{cases} W(-2)=-2a+b \\ W(1)=a+b \end{cases}}\)
x^5+2x^4+3x+1=(x+2)(x-1)Q(x)+ax+b\\
\begin{cases} W(-2)=-2a+b \\ W(1)=a+b \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
wyznacz reszte z dzielenia W(x)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{5}+2x^{4}+3x+1 \Rightarrow W(-2)=-32+32-6+1=-5 \ \ , \ \ W(1)=1+2+3+1=7 \\ \\ W(x)=(x+2)(x-1) \cdot Q(x)+ax+b \Rightarrow W(-2)=-2a+b \ \ , \ \ W(1)=a+b \\ \\ \\ \begin{cases} -2a+b=-5 \\ a+b=7 \end{cases}}\)
Po rozwiązania powyższego układu otrzymasz wspołczynniki reszty.
Po rozwiązania powyższego układu otrzymasz wspołczynniki reszty.