Parametr

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
krzysiu13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 5 gru 2008, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 27 razy

Parametr

Post autor: krzysiu13 »

Zadanie 1

Dla jakich wartości patametru k reszta z dzielenia wielomianu W(x) = \(\displaystyle{ x^{5}}\) + (\(\displaystyle{ k^{3}}\) + 3\(\displaystyle{ k^{2}}\))\(\displaystyle{ x^{3}}\) - 2(\(\displaystyle{ k^{2}}\) + 2k)x - k przez dwumian x-1 nie jest większa od (-2)?

Z góry dzięki
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Parametr

Post autor: Mersenne »

\(\displaystyle{ W(x)=x^{5}+(k^{3}+3k^{2})x^{3}-2(k^{2}+2k)x-k}\)

Resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-p)}\) możemy obliczyć korzystając z tego, że \(\displaystyle{ W(p)=R}\).

W naszym przypadku reszta \(\displaystyle{ R}\) z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\) jest równa \(\displaystyle{ R=W(1)}\).

\(\displaystyle{ W(1)=1+k^{3}+3k^{2}-2(k^{2}+2k)-k=1+k^{3}+3k^{2}-2k^{2}-4k-k=k^{3}+k^{2}-5k+1}\)

\(\displaystyle{ R=k^{3}+k^{2}-5k+1}\)

Reszta \(\displaystyle{ R}\) ma być nie większa niż \(\displaystyle{ -2}\), zatem musi być spełniona nierówność:

\(\displaystyle{ k^{3}+k^{2}-5k+1\leq -2}\).

\(\displaystyle{ k^{3}+k^{2}-5k+1\leq -2 \iff k^{3}+k^{2}-5k+3\leq 0 \iff}\)

\(\displaystyle{ \iff k^{2}(k-1)+2k(k-1)-3(k-1)\leq 0 \iff (k-1)(k^{2}+2k-3)\leq 0 \iff}\)

\(\displaystyle{ \iff (k-1)(k-1)(k+3)\leq 0 \iff (k-1)^{2}(k+3)\leq 0 \iff}\)

\(\displaystyle{ \iff k\in (-\infty;-3> \cup \{1\}}\)

Odp.: \(\displaystyle{ k\in (-\infty;-3> \cup \{1\}}\)
krzysiu13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 5 gru 2008, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 27 razy

Parametr

Post autor: krzysiu13 »

Właśnie tak to robiłem, ale musiałem się pomylić w obliczeniach i dalej już nie szło tego zrobić, teraz już wiem, gdzie sie pomyliłem. Wielkie dzięki
ODPOWIEDZ