wyznaczyc parametr a,b,c gdy wielomiany sa równe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sajmonns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 12 paź 2006, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa

wyznaczyc parametr a,b,c gdy wielomiany sa równe

Post autor: sajmonns »

Witam mam problem z takim oto zadaniem
zad.1
Wyznacz parametry a,b,c tak aby wielomiany P(x) i Q(x) były równe
a)P(x)=\(\displaystyle{ 2x^{3}}\)+\(\displaystyle{ ax^{2}}\)+5x+b+c
Q(x)=\(\displaystyle{ (b-3)x^{3}}\)+\(\displaystyle{ ax^{2}}\)+(2a+c)x+4

Jak by mi ktos to mogł wytłumaczyc krok po kroku jak to robic był bym bardzo wdzieczny
dzieki z góry pozdr:)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

wyznaczyc parametr a,b,c gdy wielomiany sa równe

Post autor: mmoonniiaa »

Przyrównaj współczynniki przy tych samych potęgach, np. \(\displaystyle{ 2=b-3}\). W ten spobó powstanie układ czterech równań z trzema niewiadomymi, rozwiąż go.
sajmonns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 12 paź 2006, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa

wyznaczyc parametr a,b,c gdy wielomiany sa równe

Post autor: sajmonns »

takie warunki mi wyszły :

b-3=2
2a+c=5
b+c=4
dobre sa czy jeszcze jakies musza byc ??
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

wyznaczyc parametr a,b,c gdy wielomiany sa równe

Post autor: mmoonniiaa »

dla formalności \(\displaystyle{ a=a}\) również
ODPOWIEDZ