równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Iwkaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 20 lut 2009, o 12:50
Płeć: Kobieta

równanie wielomianowe

Post autor: Iwkaaa »

proszę o pmoc w rozwiązaniu, bo coś mi nie wychodzi..

dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^4+x^2 -2}\) rozwiąż równanie W(x+3)=0
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, o 15:11 przez nuclear, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Po co dodajesz to "buuuu" w temacie, oraz pamiętaj o klamrach [latex] na początku i [/latex] na końcu formuły
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

równanie wielomianowe

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ W(x)=x^4+x^2-2=(x^2-1)(x^2+2)=(x-1)(x+1)(x^2+2) \\ \\ W(x+3)=0 \\ (x+3-1)(x+3+1)((x+3)^2+2)=0 \\ (x+2)(x+4)(x^2+6x+11)=0 \\x=-2 \vee x=-4}\)
ODPOWIEDZ