Podaj dziedzinę i przekształć wyrażenie F do najprostszej postaci.
\(\displaystyle{ F=\frac{(x^{3}-1)(x^{2}-4)}{(x^{2}+x-2)(x-2)}}\)
Mógłby ktoś pomóc, pokazać krok po kroku?
Podać dziedzinę i przekształcić do najprostszej postaci
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 14 razy
Podać dziedzinę i przekształcić do najprostszej postaci
\(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}/{1, -2 ,2 }}\)
\(\displaystyle{ F = \frac{(x-1)(x^2-x+1)(x-2)(x+2)}{(x-1)(x-2)(x+2)} = x^2 -x + 1}\)
\(\displaystyle{ F = \frac{(x-1)(x^2-x+1)(x-2)(x+2)}{(x-1)(x-2)(x+2)} = x^2 -x + 1}\)