Witam mam problem z takimi nierównosciami :
A) \(\displaystyle{ x^{3}+6x^{2}+11x+6>0}\)
B) \(\displaystyle{ 4x^{4}+4x^{3}+3x^{2}-x-1<0}\)
za pomoc dzieki z gory pozdr.
rozw nierówność wielomianowa
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
rozw nierówność wielomianowa
a)
\(\displaystyle{ x^3+6x^2+11x+6>0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x+2)(x+3)>0}\)
ODP: \(\displaystyle{ x \in (-3;-2) \cup (-1; \infty)}\)
\(\displaystyle{ x^3+6x^2+11x+6>0}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x+2)(x+3)>0}\)
ODP: \(\displaystyle{ x \in (-3;-2) \cup (-1; \infty)}\)
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
rozw nierówność wielomianowa
\(\displaystyle{ 4x^{4}+4x^{3}+3x^{2}-x-1<0}\)
\(\displaystyle{ (4x^{3}+6x^{2}+6x+2) \left(x-\frac{1}{2}\right)<0}\)
\(\displaystyle{ (4x^{2}+4x+4) \left(x+\frac{1}{2}\right) \left(x-\frac{1}{2}\right)<0 \iff x\in \left(-\frac{1}{2};\frac{1}{2}\right)}\)
\(\displaystyle{ (4x^{3}+6x^{2}+6x+2) \left(x-\frac{1}{2}\right)<0}\)
\(\displaystyle{ (4x^{2}+4x+4) \left(x+\frac{1}{2}\right) \left(x-\frac{1}{2}\right)<0 \iff x\in \left(-\frac{1}{2};\frac{1}{2}\right)}\)