Wyznacz wspólczynnik a,b wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x ^{3} +ax ^{2} +bx +1}\) wiedzac,ze dla kazdego \(\displaystyle{ x \in R}\)
prawdziwa jest rownosc \(\displaystyle{ W(x-1) - w(x)=-3x ^{3} +3x-6.}\)
rozwiaz uklad wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
rozwiaz uklad wielomianu
Ostatnio zmieniony 18 lut 2009, o 18:44 przez nuclear, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: pamiętaj o znaczkach[latex] na początek i na [/latex] na koniec formuły w LaTeXu
Powód: pamiętaj o znaczkach
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
rozwiaz uklad wielomianu
\(\displaystyle{ W(x-1) - W(x)=(x-1) ^{3} +a(x-1) ^{2} +b(x-1) +1-(x ^{3} +ax ^{2} +bx +1)}\)
doprowadz do najprostrzej i porównaj wspólczynniki otrzmanego wielomianu z wielomianem
\(\displaystyle{ -3x ^{3} +3x-6}\)
doprowadz do najprostrzej i porównaj wspólczynniki otrzmanego wielomianu z wielomianem
\(\displaystyle{ -3x ^{3} +3x-6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
rozwiaz uklad wielomianu
tzn.jak ??-- 18 lut 2009, o 20:07 --wyszło mi 3x do kwadratu + 3x no i co dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
rozwiaz uklad wielomianu
napewno sie nie pomyliłes w obliczeniach albo w przepisani przykładu powinno wyjśc cos ze zmiennymi "a" "b" przy potegach x i powinienies porownać
jezeli przy jednaj w potęg wyjdzie np. ax a mam dane ze przy x ma byc 3 to wiemny ze a=3
jezeli przy jednaj w potęg wyjdzie np. ax a mam dane ze przy x ma byc 3 to wiemny ze a=3