Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
palomitta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 lut 2009, o 12:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 24 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu.

Post autor: palomitta »

Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x-1, x-2, x-3 daje odpowiednio reszty 1, 2, 3.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez iloczyn (x-1)(x-2)(x-3).
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu.

Post autor: sea_of_tears »

wielomian W(x) przy dzieleniu przez x-1, x-2, x-3 daje odpowiednio reszty 1,2, 3 czyli ;
\(\displaystyle{ \begin{cases}
W(1)=1 \\
W(2)=2\\
W(3)=3
\end{cases}}\)

wielomian W(x) zapiszę jako :
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-2)(x-3)Q(x)+R(x) \newline
R(x)=ax^2+bx+c\newline
\begin{cases}
W(1)=a+b+c \\
W(2)=4a+2b+c \\
W(3)=9a+3b+c
\end{cases}}\)

czyli zapisujemy, że :
\(\displaystyle{ \begin{cases}
a+b+c=1 \\
4a+2b+c=2 \\
9a+3b+c=3
\end{cases}}\)

zatem wystarczy tylko rozwiązać ten układ równań i otrzymamy współczynniki reszty R(x)
Awatar użytkownika
palomitta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 lut 2009, o 12:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 24 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu.

Post autor: palomitta »

Dziękuję za tak dokładne rozwiązanie! Bardzo mi pomogło!
ODPOWIEDZ