Dla wyznaczonych a i b rozłóż ten wielomian na czynniki.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
palomitta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 lut 2009, o 12:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 24 razy

Dla wyznaczonych a i b rozłóż ten wielomian na czynniki.

Post autor: palomitta »

Liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem

\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} + ax^{3} + bx^{3} +20x - 4}\)

Wyznacz a i b. Dla wyznaczonych a i b rozłóż ten wielomian na czynniki...
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Dla wyznaczonych a i b rozłóż ten wielomian na czynniki.

Post autor: maise »

Podziel wielomian przez \(\displaystyle{ (x-2)^2}\) i resztę, którą otrzymasz przyrównaj do zera.
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

Dla wyznaczonych a i b rozłóż ten wielomian na czynniki.

Post autor: RyHoO16 »

Możesz też z rachunku różniczkowego skorzystać(jeżeli potrafisz)

\(\displaystyle{ \begin{cases} W(2)=0 \\ W^{\prime}(2)=0 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ