Dany jest wielomian W(x).
Wyznacz zbiory:
A={x \(\displaystyle{ \in}\) R: W(x)=0}
B={x \(\displaystyle{ \in}\) R: W(x)>0}
C={x \(\displaystyle{ \in}\) R: W(x) \(\displaystyle{ \le}\) 0}
jeśli
W(x)=-\(\displaystyle{ x^{4}}\) + 7\(\displaystyle{ x^{2}}\)-12.
Potrafi ktoś to rozwiązać?
Wyznacz zbiory uwzględniając wielomian.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Wyznacz zbiory uwzględniając wielomian.
podstawienie
\(\displaystyle{ t=x^2, t \ge 0}\)
i otrzymasz wtedy funkcję w kwadratową
\(\displaystyle{ t=x^2, t \ge 0}\)
i otrzymasz wtedy funkcję w kwadratową