Watosc wspolczynnikow a,b,c

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mbanan17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 6 sty 2008, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 21 razy

Watosc wspolczynnikow a,b,c

Post autor: mbanan17 »

Dobierz wartosci wspolczynnikow a,b,b w rownaniu funkcji f:
\(\displaystyle{ f(x)=x ^{3} +ax ^{2}+bx+c}\),
tak aby dla kazdej liczby rzeczywistej x zachodzila rownosc:
\(\displaystyle{ f(2x-1)=8x ^{3}-20x ^{2}-20x-7}\)
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

Watosc wspolczynnikow a,b,c

Post autor: Psycho »

\(\displaystyle{ \begin{cases} f(2x-1) = (2x-1)^{3} + a*(2x-1)^{2} + b(2x-1) + c \\f(2x-1)=8x ^{3}-20x ^{2}-20x-7\end{cases}}\)

Wymnażasz w pierwszym równaniu i rozwiązujesz układ równań pamiętając o tym, że odpowiednie współczynniki przy iksach mają być sobie równe
ODPOWIEDZ