liczby \(\displaystyle{ x_1 = \lim_{n\to\infty} \frac{1+2n-3n^2}{3n^2-n+4}}\) oraz \(\displaystyle{ x_2 = \int_{0}^{\frac{\pi}{3}} \left(\sqrt{3} \cos x - \sin x\right)dx}\) są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= 2x^4 +ax^3-8x^2+x+b}\)
a) znajdź współczynniki a i b
b) oblicz pozostałe pierwiastki tego wielomianu
RATUNKU!!!
współczynniki i pierwiastki wielomianu - całka, granica
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 lut 2009, o 14:44
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
współczynniki i pierwiastki wielomianu - całka, granica
Ostatnio zmieniony 16 lut 2009, o 20:32 przez Szemek, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- angel-of-fate
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WuWuA
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 8 razy
współczynniki i pierwiastki wielomianu - całka, granica
\(\displaystyle{ x_{1} =-1}\)
\(\displaystyle{ x_{2}= \frac{3 \sqrt{3}-4 }{8}}\)
ten 2 pierwiastek wyszedl troche abstrakcyyjny niech ktos mnie sprawdzi zaraz dopisze obliczenia
\(\displaystyle{ x_{2}= \frac{3 \sqrt{3}-4 }{8}}\)
ten 2 pierwiastek wyszedl troche abstrakcyyjny niech ktos mnie sprawdzi zaraz dopisze obliczenia
Ostatnio zmieniony 16 lut 2009, o 19:50 przez angel-of-fate, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 lut 2009, o 14:44
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
- angel-of-fate
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WuWuA
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 8 razy
współczynniki i pierwiastki wielomianu - całka, granica
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{-3 n^{2} +2n +1}{3 n^{2}-n+4 } =}\) \(\displaystyle{ \frac{-3+0+0}{3+0+0}}\)
dzielimy góre i doł przez \(\displaystyle{ n^{2}}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt{3}cosx-sinx = \frac{ \sqrt{3} }{2} sin ^{2}x +cosx}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{pi}{3} } \sqrt{3}cosx-sinx = \frac{ \sqrt{3} }{2} sin ^{2}x +cosx=}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}sin ^{2} \frac{pi}{3} +cos\frac{pi}{3} - ( \frac{ \sqrt{3} }{2}sin ^{2}0 +cos0)=}\)
\(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{3} }{8} - \frac{1}{2}}\)
jezeli te obliczenia sa dobre nie chce mi sie szukac a i b a zwlaszcza pozostalego pierwiastka
dzielimy góre i doł przez \(\displaystyle{ n^{2}}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt{3}cosx-sinx = \frac{ \sqrt{3} }{2} sin ^{2}x +cosx}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{pi}{3} } \sqrt{3}cosx-sinx = \frac{ \sqrt{3} }{2} sin ^{2}x +cosx=}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}sin ^{2} \frac{pi}{3} +cos\frac{pi}{3} - ( \frac{ \sqrt{3} }{2}sin ^{2}0 +cos0)=}\)
\(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{3} }{8} - \frac{1}{2}}\)
jezeli te obliczenia sa dobre nie chce mi sie szukac a i b a zwlaszcza pozostalego pierwiastka
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 lut 2009, o 14:44
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
współczynniki i pierwiastki wielomianu - całka, granica
dziekuje!!!!!!!!!!!!!!!! bardzo !!!!!!!!!!!!!!