Dla jakich wartości parametrów a i b wielomian u(x)*v(x)-w(x) jest wielomianem zerowym?
u(x)=-x+4
v(x)=2x^2+ax+b
w(x)=-2x^3+6x^2+5x+12
Co powinienem zrobić po kolei, aby odtrzymać rozwiązanie?
Równość wielomianów. Zadanie z parametrem
Równość wielomianów. Zadanie z parametrem
Bez myslenia, stosowania jakis kruczkow, czyli rozwiazanie silowe:
mnozysz i odejmujesz wielomiany, powstaje wielomian
Q(x) = u(x)*v(x)-w(x)
skoro ma byc wielomianem zerowym, to znaczy, ze jego wszystkie wspolczynniki, a takze wyraz wolny maja byc rowne zeru. Czyli wyliczone wspolczynniki a_n, ..., a_1, a_0 przyrownujesz do zera. Uklad moze miec rozwiazania lub moze byc sprzeczny!
mnozysz i odejmujesz wielomiany, powstaje wielomian
Q(x) = u(x)*v(x)-w(x)
skoro ma byc wielomianem zerowym, to znaczy, ze jego wszystkie wspolczynniki, a takze wyraz wolny maja byc rowne zeru. Czyli wyliczone wspolczynniki a_n, ..., a_1, a_0 przyrownujesz do zera. Uklad moze miec rozwiazania lub moze byc sprzeczny!