wielomian z niewiadomymi

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kolega buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tak gdzie buahaha
Podziękował: 48 razy

wielomian z niewiadomymi

Post autor: kolega buahaha »

Dla jakich a, b, c wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^3+ax^2+bx+c}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^2-3x+2}\) i przy dzieleniu przez x+1 daje reszte -24
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wielomian z niewiadomymi

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(-1)=-24}\)

\(\displaystyle{ W(2)=0}\)

\(\displaystyle{ W(1)=0}\)
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

wielomian z niewiadomymi

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ x^2-3x+2=(x-1)(x-2)}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=24 \Rightarrow W(-1)=-1+a-b+c=24}\)
\(\displaystyle{ W(1)=0 \Rightarrow W(1)=1+a+b+c=0}\)
\(\displaystyle{ W(2)=0 \Rightarrow W(2)=8+4a+2b+c=0}\)
zostało rozwiązać układ równań z trzema niewiadomymi
ODPOWIEDZ