g) \(\displaystyle{ \frac{1}{x-3}- \frac{1}{x ^{2} -9} +1}\)
Prosze o rozwiązanie ponieważ męczę się z tym przykładem i zły wynik mi wychodzi:(
odejmowanie wielomianów
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
odejmowanie wielomianów
D: \(\displaystyle{ x \neq -3 i x \neq 3}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+3}{ x^{2}-9 } - \frac{1}{x ^{2} - 9 } + \frac{ x^{2}-9 }{x ^{2} - 9} = \frac{ x^{2} + x - 7 }{ x^{2} - 9 }}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+3}{ x^{2}-9 } - \frac{1}{x ^{2} - 9 } + \frac{ x^{2}-9 }{x ^{2} - 9} = \frac{ x^{2} + x - 7 }{ x^{2} - 9 }}\)