pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 1 wrz 2008, o 17:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 12 razy
pierwiastki wielomianu
Jednym z pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=px^3-7x^2-28x+q}\) , gdzie p i q są liczbami pierwszymi jest -2,5. Znajdź pozostałe pierwiastki wielomianu W(x).
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
pierwiastki wielomianu
Z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu: skoro \(\displaystyle{ x=-\frac{5}{2}}\) i liczby p,q są pierwsze, to \(\displaystyle{ |p|=2,|q|=5}\).
Sprawdź, dla jakich spośród tych wartości p,q, liczba -2,5 jest rzeczywiście pierwiastkiem tego wielomianu, potem podziel wielomian przez \(\displaystyle{ x+2,5}\) i rozwiązuj dalej.
Sprawdź, dla jakich spośród tych wartości p,q, liczba -2,5 jest rzeczywiście pierwiastkiem tego wielomianu, potem podziel wielomian przez \(\displaystyle{ x+2,5}\) i rozwiązuj dalej.