...\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} +k x^{2} -4}\)
a) wyznacz współczynnik k tego wielomianu, wiedząc,że wielomian ten jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\)
b) Dla wyznaczonej wartości k rozłóż wielomian na czynniki i podaj wszystkie jego pierwiastki
byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie w jasny sposób naprowadził na rozwiązanie Dzięki
Dany jest wielomian...
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
Dany jest wielomian...
a)
\(\displaystyle{ W(-2) = (-2)^{3} + k*(-2)^{2} -4}\)
\(\displaystyle{ W(-2) = -8 + 4 k - 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ 4k = 12}\)
\(\displaystyle{ k = 3}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} + 3 *x^{2} -4}\)
Musisz podzielić przez dwumian x+2 , i wyliczyć te pierwiastki
\(\displaystyle{ W(-2) = (-2)^{3} + k*(-2)^{2} -4}\)
\(\displaystyle{ W(-2) = -8 + 4 k - 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ 4k = 12}\)
\(\displaystyle{ k = 3}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} + 3 *x^{2} -4}\)
Musisz podzielić przez dwumian x+2 , i wyliczyć te pierwiastki