rownanie z niewiadoma x

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

rownanie z niewiadoma x

Post autor: tomi140 »

dane jest rownanie x^{2}+mx+m-1=0 z niewiadomą x. Uzasadnij , ze dla kazdej liczby całkowitej m wszystkie rozwiazania tego rownania sa liczbami calkowitymi.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

rownanie z niewiadoma x

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \Delta=m^{2}-4m+4=(m-2)^{2} \Rightarrow \sqrt{\Delta}=|m-2|}\)
ODPOWIEDZ