rozkład na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ewelka-6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 14 lut 2009, o 21:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

rozkład na czynniki

Post autor: ewelka-6 »

Rozłóż na czynniki
a) \(\displaystyle{ 3x^2-1}\)
b) \(\displaystyle{ x^3+8}\)
c) \(\displaystyle{ x^3-4x^2-2x+8}\)
Ostatnio zmieniony 14 lut 2009, o 23:24 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
Awatar użytkownika
smutna_ona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 1 lut 2009, o 18:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

rozkład na czynniki

Post autor: smutna_ona »

a) \(\displaystyle{ 3(x- \frac{ \sqrt{3} }{3})(x+ \frac{ \sqrt{3} }{3}) }}\)
b) wzór skróconego mnożenia
c) 4 jest miejscem zerowym - podziel przez (x-4) i otrzymasz wielomian stopnia 2
ODPOWIEDZ