Zbadaj funkcję ( czyli dziedzina, miejsce zerowe, granice, pochodna, punkty przegięcia i asymptoty jeśli są ) :
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}+2}{x}}\)
Zbadaj funkcję...
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 14 wrz 2004, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzów
- Podziękował: 7 razy
Zbadaj funkcję...
Pochodna mi wyszła
\(\displaystyle{ \frac{2x^3-2}{x^2}}\)
To dobry wynik?
I jak ustalić granicę , miejsce zerowe i asymptoty? punkt przegięcia to chyba liczy się pochodną z pochodnej, prawda?
\(\displaystyle{ \frac{2x^3-2}{x^2}}\)
To dobry wynik?
I jak ustalić granicę , miejsce zerowe i asymptoty? punkt przegięcia to chyba liczy się pochodną z pochodnej, prawda?
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Zbadaj funkcję...
Na poczatek radziłbym Ci się zapoznać z . Pochodną policzyłeś dobrze:). Co do miejc zerowych, to zauważ, że \(\displaystyle{ x^3+2=(x- \sqrt[3]{2})(x^2- \sqrt[3]{2}x+ \sqrt[3]{4} )}\). Co do granic, powinno Ci wyjść w plus i minus nieskończości, że granice są równe nieskończoności. Funkcja ta ma asymptotę pionową x=0. Co do reszty - posłuż się linkiem, gdzie jest dokładny schemat.