rownanie z niewiadoma x
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
rownanie z niewiadoma x
dane jest rownanie x2 + bx + c=0 z niewiadomą x. wyznacz wartosci b i c tak by byly one rozwiazaniem rownania.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
rownanie z niewiadoma x
\(\displaystyle{ x^{2}+bx+c=0}\)
\(\displaystyle{ (x-b)(x-c)=x^{2}-bx-cx+bc=x^{2}-(b+c)+cb=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-(b+c) \\ c=bc \end{cases}}\)
Wystarczy ten układ rozwiązać.
\(\displaystyle{ (x-b)(x-c)=x^{2}-bx-cx+bc=x^{2}-(b+c)+cb=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-(b+c) \\ c=bc \end{cases}}\)
Wystarczy ten układ rozwiązać.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2009, o 18:45 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 2 razy.