Suma współczynników wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Tom1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 12 paź 2008, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz
Podziękował: 2 razy

Suma współczynników wielomianu

Post autor: Tom1234 »

wielomian W(x) po wykonaniu potegowania i dokonaniu redukcji wyrazow podobnych zapisano w postaci w(x)= \(\displaystyle{ a_{n}x ^{n} +a_{n-1}x ^{n-1}+...+ a_{2}x ^{2}+a _{1}x+a _{0}}\)
Oblicz sume wspólczynnikow jezeli \(\displaystyle{ W(x)=(2x ^{3}+3x-6) ^{2004}}\)
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Suma współczynników wielomianu

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ W(1)=(2\cdot 1^3+3\cdot 1-6)^{2004}=(2+3-6)^{2004}=(-1)^{2004}=1}\)
suma współczynników to 1
Tom1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 12 paź 2008, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz
Podziękował: 2 razy

Suma współczynników wielomianu

Post autor: Tom1234 »

Fakt THX
ODPOWIEDZ