Układ równań

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
fantek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 6 paź 2008, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 1 raz

Układ równań

Post autor: fantek »

\(\displaystyle{ 3x^2+3y^2-15=0}\)
\(\displaystyle{ 6xy-12=0}\)
Można prosić o zrobienie mi tego układu równań .Thx z góry.
arekklimkiewicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 21 razy

Układ równań

Post autor: arekklimkiewicz »

Z drugiego równania wyznacz sobie x albo y i podstaw do pierwszego, potem tylko wylicz i koniec. Niewiem z czym miałeś tutaj problem? :/

y = 2
x = 1
fantek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 6 paź 2008, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 1 raz

Układ równań

Post autor: fantek »

Niekoniecznie z tego co sobie przemyślałem to takie wyniki mi wychodzą:
x=1,y=2
x=2,y=1
x=-1,y=-2
x=-2,y=-1
Jest jakaś metoda liczenia tego?
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

Układ równań

Post autor: Przemas O'Black »

I masz rację, bo istnieją 4 opcje rozwiązań...
arekklimkiewicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 21 razy

Układ równań

Post autor: arekklimkiewicz »

Aha sorry mój wielki błąd, przepraszam.

To tak:

po podstawieniu dochodzisz do miejsca:

\(\displaystyle{ 3,75 y ^{2} - 15 = 0}\)

\(\displaystyle{ 3,75 y ^{2} = 15}\)

\(\displaystyle{ y ^{2} = \frac{15}{3,75}}\)

\(\displaystyle{ y ^{2} = 4, czyli y = 2 \vee y = -2}\)

i rozbijasz to na dwa układy żeby wyliczyć x (jeden taki, że za y podstawiasz - 2, a drugi taki że za y dajesz 2 i wtedy masz 4 rozwiązania)

ODPOWIEDZ