W prostokątnym układzie współrz. narysuj zbiór [Matura]

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mariusz689
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 15 lut 2008, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LBN
Podziękował: 48 razy

W prostokątnym układzie współrz. narysuj zbiór [Matura]

Post autor: mariusz689 »

R-2
Zadanie 5.
W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj zbiór tych wszystich punktów o współrzędnych \(\displaystyle{ (b, c)}\), dla których różne pierwiastki\(\displaystyle{ x _{1} , x _{2}}\) równania \(\displaystyle{ x^{2} -bx - 2c=0}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ (x_{1}+x_{2}) ^{3} <x _{1} ^{3} +x _{2} ^{3} -6 .}\)
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

W prostokątnym układzie współrz. narysuj zbiór [Matura]

Post autor: marcinn12 »

... 8&oe=utf-8
srebrny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 maja 2012, o 15:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RdoM

W prostokątnym układzie współrz. narysuj zbiór [Matura]

Post autor: srebrny »

Witam serdecznie. Jestem w trakcie przygotowań do matury i próbuję rozwiązać to zadanie. Niestety utknąłem w punkcie zamiany

\(\displaystyle{ ( x_{1}+x_{2}) ^{3} <( x_{1}+x_{2})(( x_{1}+x_{2})^2-3x_{1}x_{2})-6}\) przy pomocy wzorów Viete'a.

zakładam, że a=-1. Problem pojawia się przy zmianie \(\displaystyle{ 3x_{1}x_{2}}\). Ze wzoru \(\displaystyle{ x_{1}x_{2}= \frac{c}{a}}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ 3\frac{c}{-1}=-3c}\) co podstawieniu do równania daje \(\displaystyle{ b^{3}<b(b^{2}+3c)-6}\) a w wynikach znalezionych w internecie nierówność ta wygląda \(\displaystyle{ b^{3}<b(b^{2}+6c)-6}\) i niestety nie wiem skąd bierze się ta różnica. Byłym bardzo wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam,
Srebrny
ODPOWIEDZ