Dla jakich wartości a,b \(\displaystyle{ \in}\) C liczba \(\displaystyle{ 1+\sqrt{3}}\) jest pierwiastkiem równania:
\(\displaystyle{ 3x^{3}+ax^{2}+bx+12=0}\)
Dla jakich wartosci a,b
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Dla jakich wartosci a,b
Podstaw sobie za \(\displaystyle{ x=1+\sqrt{3}}\)
Po wymnożeniu otrzymasz:
\(\displaystyle{ 42+4a+b+\sqrt{3}(18+2a+b)=0}\)
Ponieważ współczynniki są całkowite musimy przyrównać to co w nawiasie i to co poza nawiasem do 0.
Czyli otrzymujemy prosty układ równań:
42+4a+b=0
18+2a+b=0
Czyli a=12 i b=-4
Po wymnożeniu otrzymasz:
\(\displaystyle{ 42+4a+b+\sqrt{3}(18+2a+b)=0}\)
Ponieważ współczynniki są całkowite musimy przyrównać to co w nawiasie i to co poza nawiasem do 0.
Czyli otrzymujemy prosty układ równań:
42+4a+b=0
18+2a+b=0
Czyli a=12 i b=-4